Wat moet u weten voor een vlotte omschakeling naar BIM? Ontdek onze 5 tips.

Wat moet u weten voor een vlotte omschakeling naar BIM? Ontdek onze 5 tips.

U kunt het niet vermijden. De bouwwereld ondergaat momenteel zijn grootste digitale transformatie en het trekt alle spelers van installateurs tot ingenieurs met zich mee. Building Information Modelling (BIM) wordt meer en meer de standaard. Toch wordt dit niet altijd correct toegepast waardoor BIM een onbegrijpelijk concept wordt. Het gebeurt vaker dat er aan een oud 3D model wordt gewerkt, klanten een bestand leveren dat niet opent, communicatie niet optimaal is... Dit is heel demotiverend maar zeker niet de bedoeling van BIM. BIM-implementatie hoort een unieke kans te zijn voor uw bedrijf. Wij willen dat u daar optimaal van profiteert. Daarom heeft Bimplan 5 tips voor u om een vlotte overgang naar BIM te garanderen.

 

1 BIM-protocol voor een goede start. 

Een grote fout is om geen afspraken te maken. Afspraken zijn een basisvoorwaarde voor de BIM-methode en daarom stelt u eerst de BIM-protocollen op. Hierin staan de spelregels waaraan de projectdeelnemers zich moeten houden. De takenverdeling, deadlines, werkmethode... Het is een samenwerkingsmodel dat enkel lukt met heldere communicatie en toewijding. U kunt het BIM ontwerp- en uitvoeringsfase laten leiden door de BIM-manager. De BIM-manager is een expert op vlak van BIM en ziet erop toe dat het BIM-proces van uw project correct en vlot verloopt.  

 

2 LOD 100, 200, 300...? 

De Level of Development (LOD) is het detailniveau van uw project. In het BIM-protocol wordt de LOD per fase bepaald. Dit geeft al duidelijke richtlijnen over wat en hoeveel je moet modelleren voor elke stap. Toch kan je soms niet vermijden dat je onnodig veel details modelleert. Dit gebeurt vaker bij onervaren BIM-modelleurs. Uw bestanden worden te zwaar en moeilijker om mee te werken. Fabrikanten doen vaak aan over modelleren. Ze modelleren heel gedetailleerd en leveren te zware bestanden aan hun projectpartners. Bekijk de opties per project en vermijdt over modelleren. 

 

3 Vergeet niet de hardware. 

Als we BIM horen, denken we direct aan programma’s zoals Revit en Solibri. Toch mag je niet de computers vergeten die de software doen draaien. BIM-software kan, zonder de juiste hardware, je processor en geheugen opeten. Bovendien kunnen je bestanden zo groot worden dat de software vastloopt. Het is daarom aangeraden om een toestel met een snelle processor aan te schaffen. Zeker wanneer je van plan bent om het op lange termijn te gebruiken. Een goede laptop is een serieuze investering maar bevordert wel het comfort. 

 

4 De juiste begeleiding 

Met een nieuwe methode werken is niet zo eenvoudig voor kleine als grote bedrijven. U kunt al uw personeel bijscholen. Alleen moeten zij de juiste begeleiding krijgen en liefst van een ervaren BIM-modelleur of -manager. Zo vind je niet het warm water opnieuw uit. Voor elk project is er een andere aanpak waardoor de theorie niet altijd overeenkomt met de praktijk. Een BIM-expert geeft persoonlijke begeleiding en vergemakkelijkt het proces voor uw personeel. Een aangename omschakeling zorgt er ook voor dat uw personeel gemotiveerder is om meer te leren over BIM. 

 

5 Investeren of niet? 

Veel bedrijven verwachten dat BIM hét antwoord biedt maar u mag bepaalde zaken niet onderschatten. Zeker op financieel vlak want BIM is een investering op lange termijn. U krijgt uw geld niet terug uit uw eerste BIM-project. Het BIM-proces is een werkmethodiek die continu verbetert door fouten te maken en hieruit te leren. Het doel van BIM is om uiteindelijk efficiënter te werken. Je kosten blijven hetzelfde maar je kan je projecten uitwerken met minder fouten en voorkomt conflicten. Minder conflicten betekent meer tijd en gelukkigere mensen. Om de investering zo snel mogelijk te laten renderen, kan je beroep doen op externe consultants. BIM-experts effenen het pad vanuit hun praktijkervaring en minimaliseren zo de risico’s.  

 

BIM: nu of later. 

België is volop bezig met de omschakeling naar BIM. Veel bedrijven staan open voor BIM-implementatie maar er zijn er ook die nog helemaal niet mee zijn. BIM wordt voor openbare projecten meer en meer vanuit de overheid opgelegd. Dit stimuleert de BIM adoptie in de markt. Je kan dus beter nu al investeren in BIM en je bedrijf klaarstomen in plaats van later achter de feiten aan te hollen.  

 

Vragen? 

Hebt u vragen of wilt u weten welke opportuniteiten BIM aan uw bedrijf kan bieden? Neem dan contact op met Bimplan. Wij helpen u graag verder via +32 (0)3 500 92 68 of mail.

Contacteer ons

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • You may post PHP code. You should include <?php ?> tags.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.