Ontdek hier onze opleidingen en schrijf je in! 

Digital twin

Een digital twin is een virtuele representatie van een gebouw die wordt geconnecteerd aan real-live-sensordata van het reële gebouw. Deze data kan gebruikt worden om de performantie van het gebouw te analyseren, het gebouwbeheer te optimaliseren en daardoor de total cost of ownership te verlagen. Wij zijn ervan overtuigd dat een digital twin kan bijdragen aan business value.

Op weg naar een digital twin

BIM-model

Een BIM model is de digitale bron van de elementen in het gebouw. Zo goed als elk element (vloeren, sprinklers, radiatoren, ruimtes, deuren,…) is geïdentificeerd in de digitale maquette en wordt voorzien van eigenschappen. Elk element kan vervolgens ook geïnterpreteerd worden als een lijn in een database. Een BIM model is dus een database die we kunnen connecteren met andere databases. Onze BIM modelleurs en consultants bepalen de opbouw van dit model in functie van de informatiebehoefte van de klant.

Bimlink

Via een open digitaal ecosysteem kunnen de gebouwelementen in de database van het BIM model gekoppeld worden aan gebouwbeheersystemen, facility management systemen, document management systemen, IoT, e.a. De consultants van Bimplan helpen je met het centraliseren van alle plannen, documenten en data in een gestructureerd digitaal online gebouwdossier. Hiervoor gebruiken we Bimlink. Zo hou je controle over alle gebouw-gerelateerde informatie en is de data éénvoudig binnen handbereik en terugvindbaar.

IoT

Sommige bouwelementen of ruimtes kunnen voorzien worden van sensoren. Deze meten de gebruiksgegevens van het gebouw uit en sturen deze naar het digitale ecosysteem via de cloud. Deze data geeft inzicht in de performantie van het gebouw waardoor deze kan geanalyseerd en geoptimaliseerd worden.

Dashboarding

Via dashboards ontsluiten we de data uit de digital twin aan de juiste stakeholders, op het juiste moment, en op een inzichtelijke en gebruiksvriendelijke manier. Zo kunnen leveranciers en andere partijen hun activiteiten optimaal beheren en uitvoeren en kan de bouwheer deze data gebruiken om beslissingen te nemen.

Augmented Reality

Dankzij augmented reality kunnen we verborgen elementen (bv. in vloeren, wanden, plafonds, …) zichtbaar maken. Hierdoor kan bij technische problemen efficiënter worden ingegrepen. Wanneer een ruimte een nieuwe bestemming krijgt, kunnen we nieuwe elementen visualiseren voor ze gebouwd worden. Onderhoudsploegen winnen tijd bij het vinden van bouwelementen en installaties.

De voordelen van digital twin

  • Beheer je gebouw optimaal

  • Verlaag je total cost of ownership

  • Grijp efficiënt in bij defecten of renovaties

  • Beheer en analyseer data uit je gebouw op een gestructureerde manier

  • Bezorg makkelijk en veilig informatie aan stakeholders

Ziekenhuizen, farmabedrijven en andere kritische industrieën maken dankbaar gebruik van digital twins. Maar ook andere bedrijven vinden steeds meer de weg naar Bimplan. 

Andere diensten