Ontdek hier onze opleidingen en schrijf je in! 

Gevangenis van Haren

De gevangenis van Haren komt ter vervanging van de huidige gedateerde gevangenissen in Brussel. Door zijn ideale logistieke locatie zal de gevangenis opereren als hub voor gevangenen. BIM stond volledig centraal in het ontwerp en realisatie van dit project. De hoofddoelstelling van het DBFM-consortium onder leiding van Cafasso was om een efficiënt internationaal design-team op poten te zetten waarbij BIM wordt ingezet als communicatie- en coördinatiemiddel. Het doel hierbij is om zoveel mogelijk risicomijdend te werken door een maximale controle te verwerven op de informatieproductie en de coördinatie ervan tussen de ontwerppartners. Dit zal immers het aantal fouten en conflicten tijdens de uitvoering minimaliseren.

Project

Gevangenis van Haren

Periode
2015 - 2022
Omvang
110 000m²
Architect
EGM Architecten - B2Ai
Opdrachtgever
Cafasso (Consortium Denys (BE), FCC (SP)
Opdracht
BIM-management

Bimplan werd in eerste fase ingezet om samen met alle ontwerpende partijen rond de tafel te zitten voor het gezamenlijk opstellen van een BIM-protocol. Vervolgens werd het Programma van Eisen gedigitaliseerd via Briefbuilder en werd er een gezamenlijke digitale samenwerkingsomgeving opgezet.

Ontwerpmeetings werden steeds ondersteund door BIM-modellen dewelke onmiddellijk inzicht brachten in de complexiteit van het geheel en tussen de verschillende ontwerpdisciplines.

Op het hoogtepunt van het ontwerpproces werd er door 30 modelleurs simultaan gemodelleerd volgens het vooropgestelde BIM-protocol. De modelleurs kwamen vanuit 4 verschillende landen: België, Nederland, Spanje en Portugal.

Andere projecten