Ontdek hier onze opleidingen en schrijf je in! 

Lantis – Masterplan Mobiliteit Antwerpen

Bij het realiseren van het Masterplan Mobiliteit Antwerpen schakelde Lantis Bimplan in als BIM-partner. Lees hier meer over deze mooie samenwerking!

Project

BIM-advies bij realisatie van het Masterplan Antwerpen Mobiel

Opdracht
BIM procesmanagement & coördinatie
Opdrachtgever
Lantis
Perdiode
2017 - heden

Vraag van Lantis

Bij het realiseren van het Masterplan Mobiliteit Antwerpen wilde Lantis BIM toepassen. Door BIM te gebruiken als centrale informatiebron voor verschillende processen, wilden ze risico’s en extra kosten vermijden. Bovendien zullen de modellen later nog van pas komen tijdens de onderhouds- en exploitatiefase. 

BIM Team

Omdat Lantis zelf niet de juiste expertise in huis had, werd een team experts van Bimplan ingeschakeld. Deze ‘BIM-cel’ kan flexibel inspelen op de dagelijkse informatienoden van de projectteams van Lantis en bestaat momenteel uit BIM-procesmanagers en BIM-coördinatoren.

Onze opdracht

De Bimplan experts helpen Lantis onder andere met:

  • bepalen en ontwikkelen van een BIM-visie, -processen en protocols,
  • BIM-procesmanagement voor alle deelprojecten,
  • opzetten en beheren van een common data environment (CDE) en het opzetten van de BIM-samenwerkingsplatformen met de verschillende aannemers,
  • organiseren van BIM-opleidingen en het ondersteunen van de verschillende projectteams, interne en externe stakeholders,
  • controleren van de informatieleveringen;
  • BIM-advies bij aanbestedingsprocedures,

BIM-dashboard

Tijdens het project werd vastgesteld dat ook zo’n 200-tal niet-BIMmers behoefte hadden aan een eenvoudige toegang tot de ontwerpdocumentatie en BIM-modellen. Om de drempel tot deze informatie te verlagen, ontwikkelde Bimplan in samenwerking met Geonius en D-studio een BIM-dashboard. Hiermee kan elke medewerker op een snelle en eenvoudige manier eender welke projectinformatie opzoeken, filteren en visualiseren in 3D.

Bovendien laat het dashboard links met andere platformen toe. Dat maakt het mogelijk om ook eisen uit Relatics, GIS-data en BIM360 met elkaar te integreren. Zo krijgen gebruikers snel een beter inzicht in het project. Bovendien kan dit dashboard later nog nuttig zijn voor informatieverstrekking aan allerlei externe stakeholders.

Andere projecten